698153696
sklep@octovnia.plStarogreckie słowo oxymeli - „kwas i miód”, czyli mieszanka octu z miodem. Ponieważ prawdziwy oxymel może zawierać wyłącznie naturalny miód, używamy polskie miody, w tym z pasieki w własnym sadzie czereśniowym.
Dlaczego warto go pić?
„Przekonasz się, że napój, zwany oxymelem, jest często bardzo przydatny… ponieważ wspomaga odkrztuszanie i swobodę oddychania”. Hipokrates 400 p.n.e.
Oxymele są używane od tysiącleci, aby wzmocnić układ odpornościowy, złagodzić suchość gardła i wspierać trawienie. Żywy ocet zawiera białka, enzymy i pożyteczne bakterie. Tymczasem miód ma właściwości łagodzące i pomagające zwalczyć bakterie i wirusy.
Do tych niezwykle korzystnych właściwości dochodzą te, które posiadają specyficzne owoce, których używamy do produkcji octów.
Ps. Wyśmienicie też smakują.
Jak stosować
1-3 łyżek dziennie, spożyć bezpośrednio, lub z wodą.
Produkt zawiera miód pszczeli – nie polecany dla dzieci do 24 miesięcy.